"(...) Pravo tugo O,Vrbe pa sem dojel šele pred kratkim, ko sem jo zapel."  
 
Vlado Kreslin
 
 

 

Vanessa Redgrave
in
Stane Sever

 
Kje je Prešeren opazil Julijo?
     

 
 
 
NazajKazaloNaprej
 
     
  Kaj mi pomeni Prešeren?  
     
  Pri Prešernu preseneča čista, jasna slovenska zavest, ki daleč presega njegov čas in ostaja trden temelj za prihodnost slovenske istovetnosti. Ta se ne izraža samo ob spominu na "očetov naših imenitna dela" in v želji, "da bi nam srce vnel za čast dežele", ampak tudi ob bolečem pogledu na tedanje (in sedanje) stanje slovenskega naroda: "Zemlja kranjska, draga mati, kdaj bo utihnil najin jok?"

Prevzema me tudi pristen epski zven nekaterih poezij (Turjaška Rozamunda, Uvod h Krstu pri Savici). Tu mu beseda zazveni v vsej svoji moči in sijaju, kot pri malokaterem drugem slovenskem pesniku.

Vselej sem presenečen tudi ob značilnem srednjeveškem ozračju nekaterih njegovih ljudskih - religioznih pesmi: Nebeška procesija, Šmarna gora idr., kar naši literarni kritiki, kolikor mi je znano, niso opazili. Zelo podobne stvari najdemo v španski in francoski srednjeveški poeziji.

Velik je predvsem - vsem filistrom navkljub - ko ustvari junaška lika, Bogomilo in Črtomira, ki se odpovesta zemeljski ljubezni zaradi nebeškega kraljestva: "Bogú sem večno čistost obljubila." Dojemljivost za razsežnosti večnega ga postavlja ob bok največjim v svetovni književnosti: Danteju, Racinu, Calderonu, Claudelu. Kakšen kontrast s prenekaterim sodobnim pesnikom! "Kot da tu megle je dom."

 
  dr. Franc Rode
nadškof
 
     
     
NazajKazaloNaprej    
 
 
Založba Pasadena © Založba Pasadena d.o.o., Ljubljana
tehnična izvedba skupina TiBor, Dokumentarna d.o.o.
 skupina TiBor

Stran je optimizirana za Internet Expolorer 5.* in ločljivost 800 x 600 pri 32-bitni grafiki.
Izdelavo strani je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo RS.