" (...) Tako kot v svojem času za svoj čas govori Prešeren tudi nam za naš čas, le brati ga moramo znati in hoteti. (...)"  
 
Dr. Marko Dvořák
SLS + SKD Slovenska ljudska stranka
 
 

 

Vanessa Redgrave
in
Stane Sever

 
S čim si je Prešeren služil vsakdanji kruh?
     

 
 
 
NazajKazaloNaprej
 
     
  SLOVO OD MLADOSTI  
     
  Že v osnovni šoli so nam veliko govorili o dr. Francetu Prešernu, o doktorju prava in o figah, ki jih je vedno imel s sabo in dajal otrokom. Vsi smo znali tisto France Prešeren se je obesu na cvern, iz cverna je pau in je reku au. Ne spomim se, da bi mi iz tega obdobja ostala kako njegova pesem še posebej v spominu. Moj najljubši slovenski pesnik je bil takrat Ivan Minatti. Ko pa me je v osmem razredu ravnatelj vprašal, kaj bi rada študirala in postala, sem odgovorila: doktor prava. To se mi je zdelo največ, kar človek v življenju lahko doseže. Postane doktor prava, postane velik kot Prešern.

V gimnazijskih letih, ko sem prebirala bogat in razburljiv življenjepis Franceta Prešerna, sem ga počasi začela videvat kot filmskega junaka. In ko sem pozneje v ljubljanski kinoteki videla film Divji mesija Kena Russella, sem bila prepričana, da bi bil "moj Prešeren" na filmu podoben umetniku, ki ga je igral briljantni Oliver Reed.

Od Prešernovih poezij sta mi do danes ostali najljubši pesmi Povodni mož in Slovo od mladosti. Obe znam na pamet.

Bridko Slovo od mladosti pa se mi še vedno v težkih depresivnih dneh zdi kot moja lastna izpoved. In v tem je večnost poezije. Pripoveduje tudi za 21. stoletje.

 
  Maja Weiss  
 

 
     
NazajKazaloNaprej    
 
 
Založba Pasadena © Založba Pasadena d.o.o., Ljubljana
tehnična izvedba skupina TiBor, Dokumentarna d.o.o.
 skupina TiBor

Stran je optimizirana za Internet Expolorer 5.* in ločljivost 800 x 600 pri 32-bitni grafiki.
Izdelavo strani je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo RS.