" (...) Tako kot v svojem času za svoj čas govori Prešeren tudi nam za naš čas, le brati ga moramo znati in hoteti. (...)"  
 
Dr. Marko Dvořák
SLS + SKD Slovenska ljudska stranka
 
 

 

Vanessa Redgrave
in
Stane Sever

 
S čim si je Prešeren služil vsakdanji kruh?
     

 
 
 
NazajKazaloNaprej
 
     
  Lenka Prešeren  
     
  O svojem bratu, pesniku dr. Francetu Prešernu

(...)

Materini pouki

Z denarjem France sploh ni znal. Zato so mu tudi rekli mati: "H kaki kasi ne smeš priti. Denarja ti veliko potrebuješ (nucaš). Zate bi bilo pri kasi napak (faljeno)." - Raje bi bili videli mati, da je, kakor so stari stric Muhovec rekli, postal prefezar; ali pa sploh vzel cesarsko službo. Pa je hotel biti advokat. Najraje bi bili mati videli, da bi bil takrat, ko je bil z Dunaja doma, Dunaj in vse pustil in šel v lemenat. Ko so se pa prepričali, da noče zavreči izbranega poklica, tudi mati niso več silili vanj.

Po Terezijanišču je France stopil v službo pri nekem grofu z Moravskega. Tam je učil sina. S sinom grofičem sta bila, mislim, oba v eni šoli. Vsaj Katri je pozneje pravil: "Uk z njim me nič ni mudil. Tam sem lahko sam sebe učil." Kvartir in košto je imel z grofičem vred. In rajtam, dobival po sto goldinarjev na mesec, če to prav vem.


(...)

Doktorjev najboljši prijatelj Matija Čop

Matija Čop je bil njegov najboljši prijatelj; vselej se mi je tako zdelo, da je s Čopom izgubil na zemlji vse, kar je imel. Čopova modrost ga je vodila. V letih sta si bila nekaj narazen; pa prav dobro vem, da sta se tikala. - Dokler je bil Čop, ni šel doktor nikamor drugam kot vsak dan zvečer k njemu. Ali je pa tudi Čop k nam prišel. "Takrat je bilo tako fletno," je rekla sestra Katra. Čop je bil tako lepega zadržanja. Bil je v tako dobrem imenu; pa je bil tudi vreden tega imena. - Časih je prišel Čop k doktorju za izprehod ga vabit. Prišel je tudi, ko je šel v Tomačevem v smrt. France pa ni časa imel tisti popoldan. Je še takrat očital našemu: "Kadar pridem, nimaš časa." Katra je potem rekla: To je dobro, da France ni šel. Za njim bi bil v vodo skočil, in bi bil res skočil. Imel ga je strašno rad. Plavati nista znala ne doktor ne Čop. Utonila bi bila oba. - Ko bi bil živel Čop, bi bil imel doktor za vselej le Čopa za družbo.

Na Kastelca se je pa Katra jezila in rekla: "Če bi bili kmečki fantje blizu, bi bili pa Čopa rešili iz vode. Kastelic, ki je šel z njim v Tomačevo, mu je premalo pomagal. Trgal je iz ograje rante in mu jih v vrtinec molil. Čop, ki se je potapljal, jih ni mogel zgrabiti."

(...)

 
     
NazajKazaloNaprej    
 
 
Založba Pasadena © Založba Pasadena d.o.o., Ljubljana
tehnična izvedba skupina TiBor, Dokumentarna d.o.o.
 skupina TiBor

Stran je optimizirana za Internet Expolorer 5.* in ločljivost 800 x 600 pri 32-bitni grafiki.
Izdelavo strani je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo RS.