"(...) smo njegove pesmi pričeli peti tako na odru Cankarjevega doma kot na vaških veselicah. (...)"  
 
Jožef Školč
 
 

 

Vanessa Redgrave
in
Stane Sever

 
Kam je Prešerna najprej vodila pot, ko je kot otrok zapustil rojstvo Vrbo?
     

 
 
 
BledKopanjRibnica na DolenjskemBorovnicaLjubljana GoricicaLeše pri RadovljiciSava pri LitijiGoricicaDunaj Lysice na MoravskemTomacevoCelovec Ljubljana Cerov Log Moravce Kranj
     
 
 1. Vrba na Gorenjskem. Kraj, kjer se je 3. decembra 1800 rodil pesnik France Prešeren.
 2. Kopanj, zaselek pri Veliki Račni pri Grosupljem. Jožef Prešeren, stric pesnikovega očeta, je tam služboval kot kaplan. France je šel na Kopanj leta 1807 ali 1808 in tam preživel dve leti, očetov stric Jožef pa ga je poučeval.
 3. Ribnica na Dolenjskem. France Prešeren je v šolskih letih 1810-11 in 1811-12 obiskoval tamkajšnjo normalko.
 4. Ljubljana. V tem mestu se je pesnik šolal med letoma 1812 in 1821. Obiskoval je normalko, nato šest let gimnazijo in zatem še dva letnika filozofije.
  Med šolanjem v Ljubljani in tudi pozneje, ko je živel na Dunaju, je Prešeren pogosto obiskoval strice, ki so kot duhovniki službovali v različnih slovenskih krajih.
 5. Borovnica. Tu je med letoma 1811 in 1827 živel stric Jakob, po poklicu vikar. Pesnik ga je pogosto obiskoval, največkrat skupaj z bratom Jurijem. Družila sta se s tamkajšnjimi dijaki, rada sta se tudi vozila s čolnom po Ljubljanici.
 6. Sava pri Litiji. Francetov stric Franc Ksaver je bil med letoma 1814 in 1824 tamkajšnji kurat. Pesnik se je rad vozil z brodom po reki.
 7. Leše pri Radovljici. Stric Jakob se je tja preselil iz Borovnice; Prešeren ga je najverjetneje obiskal leta 1827 ali 1828.
 8. Polzela. Tam je med letoma 1815 in 1825 župnikoval pesnikov stari stric Anton Muhovec. Prešeren ga je obiskal trikrat.
 9. Goričica, del oziroma vzpetina sredi Domžal, kjer je stric Franc Ksaver Prešeren služboval med letoma 1825 in 1837. Stric Franc je pesnika ves čas denarno podpiral, omogočil mu je tudi bivanje v Celovcu, kjer je Prešeren opravil izpit za sodnika in odvetnika.
 10. Dunaj. Tu je pesnik nadaljeval študij, in sicer z vpisom v tretji letnik filozofije, ki je bil tedaj pogoj za vpis na študij prava ali medicine.
 11. Lysice na Moravskem. Leta 1828 je Prešeren v vasi Drnovice blizu Lysic obiskal svojega učenca Dubskega, ki ga je poučeval kot študent učitelj.
 12. Ljubljana. Leta 1828 se pesnik zaposli v odvetniški pisarni Leopolda Baumgartna.
 13. Celovec. Prvo polovico leta 1832 je Prešeren bival v Celovcu, kjer se pripravljal na sodniški in odvetniški izpit.
 14. Tomačevo. Tja je zahajal v znano gostilno Kovač. Gospodar Jožef je imel dve hčeri, Jerico in Marijo, ki sta obe ugajali pesniku. V to gostilno so leta 1835 prinesli Matijo Čopa, potem ko se je utopil med plavanjem v bližnji Savi.
 15. Cerov Log, pod Gorjanci. Prešernov prijatelj Andrej Smole je leta 1833 kupil bližnji grad Prežek. Pesnik ga je obiskoval s prijatelji. Znamenitost gradu je bila tradicija, da je pot iz jedilnice vodila naravnost v klet. Smoletovi pivski prijatelji, tudi Prešeren, so se podpisovali na steno. Žal je neki pleskarski pomočnik podpise po pomoti zdrgnil in prebarval. Leta 1840 je bil Smole zaradi dolgov prisiljen prodati grad.
 16. Moravče. Tam je Prešeren skupaj s Kastelicem leta 1840 poslušal ljudsko petje moravških fantov. Kastelic je zapisoval besedila.
 17. Kranj. Prešeren se je na Gorenjsko preselil septembra ali oktobra 1846, ko je dobil samostojno advokaturo v Kranju, kjer je živel do smrti, 8. 2. 1849.
 18. Bled. Tam je pesnik večkrat obiskal prijatelje, zlasti Franca Justa Prešerna, ki kljub priimku ni bil njegov krvni sorodnik. Pesnik je prijateljeval tudi s trgovcem Malnerjem.
 
     
     
 
 
Založba Pasadena © Založba Pasadena d.o.o., Ljubljana
tehnična izvedba skupina TiBor, Dokumentarna d.o.o.
 skupina TiBor

Stran je optimizirana za Internet Expolorer 5.* in ločljivost 800 x 600 pri 32-bitni grafiki.
Izdelavo strani je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo RS.